آب شیرین کن صنعتی: این دستگاه ها به جهت از بین بردن ذرات معلق موجود در آب به کار می روند. مهم ترین و پرطرفدارترین روش دستگاه آب شیرین کن، سیستم RO یا همان اسمز معکوس می باشد. این دستگاه بر اساس سیستم RO آب را تصفیه می کند.در ادامه به تشریح عملکرد سیستم RO می پردازیم.
در سیستم RO یک غشای نیمه تراوا وجود دارد که این غشا آب دوست می باشد به این معنا که تنها مولکول های آب را از خود عبور می دهد و باقی ذرات و املاح را در پشت خود جمع می کند. در انتهای دستگاه های آب شیرین کن منافذ بسیار ریزی وجود دارند که اگر در صدی احتمال بدهیم که ذرات از غشا رد شده باشند این منافذ اجازه عبور به آنها را نمی دهند. اما این آب خروجی باز هم دارای املاح بسیار کمی می باشد که بعد از خروج از سیستم RO آب را از دستگاه دیونایزر رد می کنیم و آب در نتیجه به آب مقطر تبدیل می شود. و قابل آشامیدن می باشد.
دستگاه های آب شیرین کن دارای انواع مختلفی می باشند که عبارتند از:
در فرایند دستگاه تصفیه آب سه دسته فناوری به کار برده می شود که عبارتند از
بهترین راه شیرین سازی آب شور روش تقطیر می باشد. نحوه کارایی این فرایند به این صورت است که توسط یک دستگاه تقطیر آب به جوش می آید و در هنگاه جوشیدن آب شور بخار می شود و آب شیرین و زلال باقی می ماند.
انرژی حرارتی اساس اصلی فرایند تقطیر میباشد. بنابراین وقتی که دسترسی به انرژی حرارتی راحت باشد این روش ممکن می باشد.
فرایند های زیر
جز روش های فرایند غشایی محسوب می شوند در این روش ها غشیی به نام غشای نیمه تراوا وجود دارد که این غشا آب شور را از آب شیرین جدا می کند. مزایای این روش ها عبارت است از:
این روش،روش کم هزینه ای به جهت جداسازی آب شور و آب شیرین می باشد. به دلیل این که نمک ها در آب حل می شوند و به صورت یون های مثبت و منفی به وجود می آیند، با استفاده از غشاهایی که یون ها را انتخاب می کنند و از خود عبور می دهند و بنابراین به این صورت نمک داخل آب را از بین می برند. این دستگاه به وسیله الکترودهایی که به باطری متصل هستند به جداسازی محلول ها می پردازند.
نحوه عملکرد فرایند الکترودیالیز به این صورت است که در بین محلول جریان الکتریکی عبور می کند و حرکت الکترود با بار مخالف بوده و به همین ترتیب توسط این روش محلولی خالص به دست می آید.
فرایند تصفیه آب خورشیدی به دو صورت انجام می پذیرد که عبارتند از
در این روش تنها انرژی خورشیدی به کار برده می شود.
علاوه بر انرژی خورشیدی از انرژی برقی به صورت کمکی استفاده می شود.
به کار بردن این پمپ به دلیل تامین فشار آب ورودی می باشد. که البته این فشار برای آب های شور و آب دریا با هم متفاوت می باشد. در آب های شور فشار حدود ۱۲-۲۵ اتمسفر و در آب های دریا این فشار حدود ۵۴-۸۰ اتمسفر می باشد.
این غشا تنها مولکول های آب و گاز را از خود عبور می دهد. جنس این غشا از پلی امید و استات سلولز و پلی فنیل اکسید می باشد. مساحت و ضریب تراوایی غشا عوامل موثر در دبی آب تصفیه شده می باشند.
این محفظه به جهت نگهداری از پرشل وسا یا غشامی باشد و این محفظه باید بتواند فشاری که به آن وارد می شود را تحمل کند.