فرایندی که از آب شور مواد معدنی را حذف می کند به اصطلاح فرایند نمک زدایی یا شیرین سازی میگویند.
به بیان دیگر کاربرد نمک زدایی از بین بردن نمک ها و مواد معدنی می باشد.برای به دست آوردن آب شیرین مورد نیاز برای مصارف شخصی ، کشاورزی، صنعتی و… نمک را از آب های شور حذف می کنند.
به جز بازیافت فاضلاب یکی از منابع تامین آب شیرین جدا از بارندگی شیرین کردن آب های شور است.
شیرین کردن آب شور دریا به علت انرژی زیادی که مصرف می کند خیلی گران تر از
شیرین کردن آب های شهری مانند آب های رودخانه ها ،آب های زمینی و…. میباشد.
از ۱۶ سال پیش روشی برای شیرین کردن آب های شور پیدا کردند که آن روش ، اسمز معکوس نام دارد.
که این روش درصد بالایی از تولید آب کل کره خاکی را تامین کرد.
روش قدیمی و کاربردی شیرین کردن آب های شور روش تقطیر در خلا می باشد که در این روش آب را می جوشانند
تا مواد ناخالصی آن ته نشین شود.در این روش فشار را کم میکنیم تا جوشش آب کاهش یابد. جوشش زمانی صورت می گیرد
که فشار بخار و محیط با هم مساوی شود .وقتی که دما بالا رود فشار بخار نیز بالا می رود. با پایین آمدن دما میشود از
حرارتی که با دمای پایین ایجاد شده است در صنعت و جاهای مربوط به آن به کار برد.
رقبا از فرایندهایی مانند اسمز معکوس، فیلتر ممبرین یا غشا برای از بین بردن نمک و مواد معدنی آب به کار میبرند و آب را شیرین می کنند.
در مورد غشا باید گفت که در این روش برای از بین بردن یا نمک زدایی،غشای نیمه تراوا و فشار را به کار می برند.
روش فیلتر ممبران و فرایند اسمز معکوس در برابر تقطیر گرمایی انرژی خیلی کمتری استفاده می کند
که این روش در مدت ۱۰ سال گذشته مقرون به صرفه ترین قیمت دستگاه تصفیه آب بوده است.
از بین بردن و جداسازی نمک آب های شور نیز به انرژی احتیاج دارد، هزینه هایی که بعدا اضافه خواهد شد
به هزینه انرژی و هزینه فناوری جدایش نمک وابسته است.
در این فرایند که توسط آب شیرین کن به وسیله تقطیر ناگهانی ، آب بخار شده و از آب شور دریا جدا میگردد.در فلش بعدی هر فرایندی را
که نشان می دهد که از انرژی آزاد شده است از معیان بخار آب مرحله ی قبل بهره مند می شود.
در این فرایند کارایی آن توسط مراحلی که اثر نام دارد می باشد. آبی که داخل می آید بر روی لوله های موجود
به حالت اسپری و گرم می گردد تا تبخیر شود و جهت گرم کردن حجم بعدی از آبی که از دریا وارد می شود از بخاری که
بوجود آمده استفاده می گردد. افقی بودن جهت لوله ها متداول است.
بخاری که درجهت گرم نمودن آب شور دریا به کار می رود از منابع دیگر استفاده می شود.
فرایندهایی از قبیل کمپرسور مکانیکی و جریان جت به جهت تکنیک تقطیر تراکمی بخار وجود دارند.
در این فرایند بخار را به صورت فشرده می گذارند و برای تولید حرارتی که نیاز دارند به جهت تبخیر آب شور دریا از آن استفاده می کنند.
به دلیل اینکه این فرایند فقط توان لازم دارد، اگر در یک مقیاس با اندازه کوچک باشد بهتر خواهد بود.
این پدیده که در مقاله آب شیرین کن چیست توضیح داده می شود در این فرایند به خاطر راه اندازی آب شیرین کن تبخیری،از کاهش فشار اتمسفری به جای گرمایش استفاده می کند.
بخار آب خالصی که به وسیله تقطیر به وجود آمده با بکارگیری از یک کمپرسور پیشرفته، فشرده و مایع می گردد.
بهبود راندمان تقطیر بستگی به روند تراکم با تولید فشار کم در محفظه تبخیر دارد. بعد از اینکه بخار آب خالص
از یک مه زدا عبور کرد کمپرسور آن را سانتریفیوژ می کند و سبب این می شود که بر روی سطح خارجی لوله های یک محفظه ی جمع آوری متراکم گردد.
مقدار تراکم بخار با دما بالا می رود. حرارت منتقل می شود به آب ورودی پایین رونده داخل لوله ها و سبب
بخار شدن آب داخل این لوله ها می گردد. بخار آب در خارج از خارج از لوله ها به عنوان آب محصول میعان می گردد.
با ترکیب کردن چند مرحله فیزیکی پاسارل از روش تبخیر،مه زدایی، تراکم بخار ، میعان و روش های حرکت آب؛ امکان بازیافت مقدار بسیاری
از انرژی سیستم را مهیا می کند.