آب شیرین کن – کنترل مواد اکسید کننده در سیستم تصفیه اّب به روش اسمز معکوس (RO)
حضور کلر آزاد یا سایر مواد اکسید کننده قوی در آب خوراک دستگاه آب شیرین کن به روش اسمز معکوس ( RO ) با غشاء پلی آمیدی ( ممبرین ) سبب تخریب این نوع ممبرین ها می گردد. از ابن رو حتماً باید با تزریق مواد احیاء کننده چون بی سولفیت سدیم یا استفاده از کربن فعال ، ماده اکسید کننده موجود در آب خوراک را از بین برد . گهگاهی به دو دلیل مواد اکسید کننده معمولا فرصتتخریب غشاء می یابند . اول اینکه علیرغم تزرق مواد احیا کننده ، مقداری از ماده اکسید کننده ، همراه آب خوراک وارد سیستم می شود این امر به خاطر تزریق ناکافی ماده احیاء کننده یا عدم زمان ماند کافی برای تکمیل واکنش اکسیداسیون احیاء است .دوم اینکه در صورت استفاده از بستر فیلتر کربنی – کربن فعال ، جذب کامل همه ماده اکسید کننده از آب خوراک سیستم انجام نمی گردد . به دلیل اهمیت و حساسیت غشاء پلی آمیدی ( ممبرین ها ) به مواد اکسیدان در بعضی از صنایع از سیستم کنترل دوگانه استفاده میشود ، به این صورت که از دو سیستم کنترل استفاده می کنند که در صورت نقص یکی ، دومی از ورود غیر مجاز ماده اکسیدان جلوگیری کند .برای حذف ماده اکسیدان معمولا از ماده احیا کننده بی سولفیت سدیم استفاده می شود که مقدار مورد نیاز آن حدود ۱ PPM یا ۱ میلیگرم در لیتر بیشتر از غلظت کلر یا هر ماده اکسیدان موجود در آب است . اما باید توجه داشت که غلظت بیشتر متابی سولفیت سدیم باعث ایجاد محیط احیایی در آب می شود که خود باعث رشد ، استمرار عمر و دوام باکتری های بی هوازی می شود . پارامتر کلیدی دیگر برای ایجاد سازگاری بین کیفیت آب و غشاء ( ممبرین ) PH آب است . غشاء پلی آمیدی ( ممبرین ) مقاومت خوبی در مقابل تغییرات PH دارد ، اما غشاء استات سلولزی به تغییرات PH بسیار حساس می باشد . چون در pH بازی بویژه در دمای بالاتر از محیط ، سرعت هیدرولیز استات سلولز قابل توجه می باشد . pH مطلوب برای به حداقل رسیدن هیدرولیز غشاء سلولزی ۴٫۸ می باشد ، اما باید توجه داشت pH آب شور بالاتر از pH آب شیرین می باشد و این به خاطر تغلیظ بی کربنات در آب شور خروجی از واحد دستگاه آب شیرین کن به روش اسمز معکوس ( RO ) می باشد . در عمل باید سعی کرد که pH آب ورودی حدود ۶٫۵ باشد . وجود آهن در آب خوراک دستگاه آب شیرین کن به روش اسمز معکوس (RO ) اثر تخریبی مواد اکسید کننده را به میزان زیادی افزایش می دهد . زیرا در حضور مواد اکسید کننده آهن به فرم اکسید شده یعنی یون Fe با ۳ بار مثبت خواهد بود که غیر محلول می باشد .با ورود یون مثبت آهن همراه جریان خوراک به مدول های دستگاه آب شیرین کن به روش اسمز معکوس (RO )، یون آهن تمایل به نشستن روی سطح غشاء را دارد . حال با حمله مواد اکسید کننده به غشاء دستگاه آب شیرین کن به روش اسمز معکوس (RO ) در حضور آهن ، آهن به صورت یک کاتالیزور عمل نموده و قدرت تبادل بار الکتریکی مواد اکسید کننده را روی سطح غشاء ( ممبرین ) شدیداً افزایش می دهد . در واقع در این فرایند ، آهن تمایل به احیاء شده خود یعنی یون دو بار مثبت Fe دارد و با دریافت الکترون قدرت اکسید کنندگی بالاتری به مواد اکسید کننده می دهد . را حل ساده حذف عوامل به وجود آورنده این شرایط است ، یک راه حل حذف آهن نامحلول یون ۳ بار مثبت Fe به وسیله فیلتراسیون دقیق در بالادست دستگاه آب شیرین کن به روش اسمز معکوس (RO )از آب خوراک می باشد . راه حل دیگر ، حذف کامل مواد اکسید کننده از آب خوراک و ایجاد محیط اندکی احیا کننده می باشد .
در نوشته بعدی به موضوع چگونگی کنترل آلودگی ناشی از اکسیداسیون پرداخته می شود 🙂