تصفیه آب: دستگاه های تصفیه آب به جهت شیرین سازی و تصفیه نمودن آب به کار می رود. این دستگاه ها کدورت ها و ذرات معلق موجود در آب و سایر آلاینده هایی که در آب وجود دارند را از بین می برند. شرکت آریا عمران شریف ارائه دهنده انواع دستگاه تصفیه آب های صنعتی و نیمه صنعتی می باشد برای ارتباط با کارشناسان فروش ما با شماره های دفتر تهران ۰۲۱-۲۶۷۶۰۱۶۹ و ۰۲۱-۲۶۷۶۰۱۷۷ و دفتر کرج ۰۲۶-۳۴۴۲۲۴۳۴ و ۰۲۶-۳۴۴۷۴۳۷۳ تماس حاصل نمایید.
اسمز یک نوع فرایند طبیعی می باشد که در آن محلول از قسمتی که رقیق می باشد به سمت محلولی می رود که غلیظ می باشد. اسمز معکوس که نام اختصاری آن سیستم RO است یکی از سیستم های بسیار با ارزش و مهم در روند تصفیه آب می باشد. عملکرد این فرایند به این صورت است که در سیستم RO غشای نیمه تراوا به کار می رود که این غشا صفحه ای بسیار نازک است که بر روی آن منافذی وجود دارد که به دلیل اینکه این غشا آب دوست می باشد فقط اجازه ورود به مولکول های آب می دهد. و سایر ذرات معلق موجود در آب در پشت غشا جمع می شوند.
اختلاف در ارتفاع مایع بین آب خالص و آب نمک، موجب اختلاف فشار خالص در دو طرف غشا می شود . این اختلاف فشار ، فشار اسمزی محلول آب نمک نامیده می شود که تابعی از خصوصیات نمک ها و غلظت آن ها است. به عبارت دیگر زمانی که مابین دو محلول رقیق و غلیظ تعادل به وجود می آید توسط پمپ های فشار قوی فشاری را به محلول غلیظ وارد می کنیم که تعادل مابین آن ها را از بین ببریم زمانی که فشاری با شدت زیادتر از فشار اسمزی به آن وارد شود جریان آب به جهتی مخالف خودش تغییر مسیر می دهد.
به این صورت سرعت جریان آب بالا رفته و از غشا عبور می کند و فقط مولکول های آب از عشا عبور می کنند و دیگر آلاینده ها قبل از غشای جمع می شوند.
سیستم های تصفیه آب به روش اسمز معکوس، شامل پمپ ، المنت غشا و اتصالات متفرقه برای لوله کشی است. در بعضی موارد به منظور حداکثر بهره وری از غشای RO که از نظر اقتصادی برای اکثر واحدهای بزرگ مفید است، باید به جزییات طراحی سیستم توجه بیشتری معطوف کرد.
به هر حال، برای حداکثر استفاده از غشا و طولانی نمودن عمر مفید آن که برای سیستم های بزرگ این کار بسیار اقتصادی است باید بکار گیری سیستم پیش تصفیه و جزییات طراحی سیستم به طور کامل مشخص شود.
باید موارد خاصی در طراحی RO در نظر گرفته شود ، به طوری که طراحی سیستم، اولا، پاسخگوی نیازهای کاربردی آن باشد و ثانیا، کارایی غشا، بهینه باشد. معمولا سازندگان غشا ، مشاوران خوبی در این زمینه هستند.
این نوع دستگاه ها نوعی از دستگاه های تصفیه آب با سیستم RO می باشد. این دستگاه ها برای بزرگ تر از مصرف اب خانگی می باشد. این دستگاه ها در ظرفیت های گوناگونی وجود دارد که عبارتند از:
کاربرد دستگاه های آب شیرین کن نیمه صنعتی در رستوران ، آزمایشگاه ها، بخش پیش تصفیه برای سیستم های ساخت آب مقطر،سیستم های تولید یخ، برج خنک کننده، داروسازی و صنایع دارویی ، صنایع غذایی، صنایع آب آشامیدنی و انواع نوشیدنی، کارخانه جات و سایر صنایع کاربرد دارد.
مرحله اول: در این مرحله از فیلترهای الیافی برای از بین بردن ذراتی که در آب معلق هستند و در ابعادی بیشتر از ۵ میکرون موجود می باشند به کار می روند.
مرحله دوم: در این مرحله از فیلترهای کربن اکتیو گرانول که به صورت گیاهی می باشند برای از بین بردن مواد آلی و کلر به کار می روند.
مرحله سوم: در این مرحله از فیلترهای کربن اکتیو بلاک که به صورت گیاهی می باشند برای از بین بردن ذراتی که در آب معلق هستند و مواد آلی و رنگ و بو به کار می روند.
مرحله چهارم: در این مرحله از فیلترهای ممبرین سیستم اسمز معکوس که ظرفیت آنها بنا به ظرفیت دستگاه انتخاب می شوند برای از بین بردن بیشتر از ۹۹% سختی و املاح موجود در آب به کار می روند.
مرحله پنجم: در این مرحله از فیلترهای پست کربن خطی گرانول که به صورت گیاهی می باشند برای بهتر شدن طعم و بوی آب به کار می روند.
غشای نیمه تراوا که در سیستم RO به کار می رود در برخود با موادی مانند روغن، مواد آلی و آلودگی های بیولوژیکی آسیب پذیر می باشند. بنابراین به جهت مراقبت و نگهداری بهتر از فیلترهای ممبرین بایستی این مواد آسیب رسان قبل از اینکه آب به سیستم RO وارد شود در آب از بین بروند.
پیش تصفیه در دستگاه های تصفیه آب صنعتی قسمت بسیار مهمی می باشد. زیرا در این قسمت فرایندهای گوناگونی نظیر فیلتراسیون فیزیکی، انعقاد و لخته سازی و نیز اولترافیلتراسیون که همان جداسازی غشایی می باشد صورت می گیرد.
در روند جداسازی که به کدورت وابسته است، توزیع اندازه ذرات و میزان ذراتی که در آب قادر به حل شدن نمی باشند صورت می گیرد.
در این قسمت از فیلترهای کربنی، شنی و میکرونی برای از بین بردن کدورت و ذراتی که در آب معلق می باشند که از ۱۰۰-۲۰۰ میکرون بزرگ تر می باشند به کار می روند. این فیلترها علاوه بر مقرون به صرفه بودنشان جای کمی را در بر می گیرند.
یکی از فرایندهای به کار رفته در قسمت پیش تصفیه اولترافیلتراسیون می باشد. طی روند اولترافیلتراسیون ذراتی که در آب معلق هستند از غشاهایی به نام UF رد می شوند و ذراتی که قابل حل شدن نمی باشند در سایزهای یک صدم میکرومتر از آب جدا می گرند.
شما برای تصفیه نمودن و جداسازی املاح اضافی موجود در آب از دستگاه های تصفیه آب استفاده می کنید و بستگی به دبی آب مورد نظر نوع تصفیه آب خود را انتخاب می کنید. این سیستم ها تمامی آب های دارای کدورت و آلودگی را تصفیه می کنند.
در این سیستم ها مراحل زیر به ترتیب اجرا می شوند:
آبی که دارای آلودگی وکدورت می باشد از دو طریق که یکی از آن ها پمپ های فشار قوی می باشد و دیگری جاذبه است وارد یک پلنت می شوند. آب های خام غالبا یا از یک توری که از جنس فلز می باشد رد می شوند یا از یک نوع سیستم عبور می کنند و با این کار کدورت های موجود در آب از بین می رود..
در این مرحله آب شفاف می شود به این صورت که جامدات معلق موجود در آب از بین می روند. به طور محلول واکنش با انعقاد شروع می گردد که در این فرایند تنظیمات PH آب سبب مخلوط شدن ذرات با همدیگر می شود. و بنابراین بعد از آن فرایند لخته سازی انجام می شود که این فرایند به این صورت می باشد که محلول ها و ذرات فیزیکی را تحریک می کند تا ذرات بزرگ تری را به وجود آورند.
بعد از این فرایند به سراغ فرایند رسوبگیری می رویم که در این فرایند جریان آب به قسمت ته نشین کننده گرانشی انتقال می یابد، روند این مرحله به این صورت می باشد که جامدات موجود در آب ته نشین می شوند. و در نتیجه جریان آب از یک نوع فیلتر به نام فیلتر ماسه گرانشی عبور می کند و در این نوع از فیلتراسیون ذرات کوچکی هم که در آب وجود دارد از بین می رود.
دستگاه های تصفیه آب صنعتی در روش های مختلفی کار می کند که عبارتند از :
بهترین روش برای تصفیه نمودن آب روش اسمز معکوس می باشد که این روش حدود ۶۰ سال است که نسبت به سایر روش ها خواهان بیشتری دارد زیرا علاوه بر مقرون به صرفه بودنش ، نسبت به سایر روش کارایی بیشتری هم دارد که در ادامه به آن می پردازیم.
در روش اسمز جریان محلول از سمت محلول رقیق به سمت محلول غلیظ می رود. ولی در فرایند اسمز معکوس این روند معکوس می شود. کارایی روش اسمز معکوس که به آن سیستم ROهم میگویند به این صورت است که در این روش تصفیه با جریان محلول ازسمت محلول غلیظ به سمت محلول رقیق انجام می شود.
در این فرایند غشایی به نام غشای نیمه تراوا به کار می رود که این غشا آب دوست است و تنها به مولکول های آب اجازه ورود می دهد.
دستگاه های تصفیه آب صنعتی و نیمه صنعتی برای تصفیه نمودن آب های سطحی ، آب های چاه، آب های لب شور ، آب دریا و آب استخر به کار میروند.
دستگاه های تصفیه آبی که به جهت تصفیه نمودن آب چاه به کار می روند میتوانند آب خام ورودی به دستگاه که دارای املاحی با ۴۰۰۰ میلی گرم بر لیتر در آب موجود می باشد را تصفیه کنند.
دستگاه های تصفیه آبی که به جهت تصفیه نمودن آب شور سطحی به کار می روند میتوانند آب خام ورودی به دستگاه که دارای املاحی با ۱۲۰۰۰ میلی گرم بر لیتر در آب موجود می باشد را تصفیه کنند.
دستگاه های تصفیه آبی که به جهت تصفیه نمودن آب دریا به کار می روند میتوانند آب خام ورودی به دستگاه که دارای املاحی با ۳۵۰۰۰ میلی گرم بر لیتر در آب موجود می باشد را تصفیه کنند.
طراحی تصفیه آب با سیستم RO به این صورت می باشد که با استفاده از پمپ های فشار قوی فشاری را به جریان آب خامی که وارد دستگاه می شود اضافه می کند.و این کار را به خاطر اینکه به فشار اسمزی معمولی غلبه پیدا کند انجام می دهد. و همچنین بتواند این آب را از غشا رد کند.
زمانی که فشاری که توسط پمپ های فشار قوی به آب وارد می شود از فشار معمولی آب بیشتر باشد آب خالص ورودی سیستم از غشا رد می شود.
نکات مهم در طراحی تصفیه فاضلاب که اغلب برای پروژه های صنعتی مطرح می شود عبارتند از: تاثیر آهنگ جریان و ضرایب بارگذاری جرمی بر طرح، ارزیابی و انتخاب آهنگ های جریان در طرح ارزیابی و انتخاب بارگذاری های جرمی طرح ، انتخاب فرایند می دهند.
دستگاه های پیش تصفیه آب با هدف حذف پارامترهای میکروبی و TSS (ذرات معلق در آب) طراحی می شوند.
براین اساس میزان فضایی که مطابق نقشه از کارفرما دریافت می شود جانمایی ترسیم و حضور کار فرمای محترم اعلام می شود.
میزان زمان ساخت یک دستگاه بسته به میزان حجم و ظزفیت آن از ۲۰ روز کاری تا ۳ ماه می باشد.
معمولا این دستگاه ها با ظرفیت پایین در کارگاه شرکت آریا عمران ساخته و با وسیله وسایل نقلیه برای کارفرما ارسال می شود.
دستگاه هایی با ظرفیت خیلی بالا معمولا در محل کارفرما ساخته و راه اندازی می شود.
در زمان ارسال این دستگاه ، مدارک لازم از قبیل آموزش نگهداری و بهره برداری کاتولوگ اقلام استفاده شده
از جمله پمپ،هوزینگ پمپ، فیلترها و… برای آگاهی بیشتر کارفرمای محترم همراه دستگاه ارسال می شود.
پس از نصب و راه اندازی سیستم به بهره بردار کارفرما آموزش لازم در خصوص استفاده و نگهداری از سیستم این دستگاه داده می شود.
بهره دار همواره باید توجه داشته باشد زمان احیا سیستم سختی گیر شیر مربوطه را در حالت احیا قرار دهد
در بسیاری از دستگاه های سختی گیر جهت سهولت از شیرهای برقی و اتومات استفاده می کنند.
اهمیت فشار کاری پمپ فشار قوی در نوشته های دیگر به صورت جامع بحث شده است اپراتور بر اساس آموزش داده شده
در هنگام تحویل دستگاه فشار کاری پمپ را بنا به دستورات در زمان ها و پیک های افت تغییر داده تا راندمان دستگاه جهت تصفیه آب حفظ شود.
اپراتور همواره از سلامت دستگاه تزریق آنتی اسکالت و کارکرد صحیح این دستگاه روزانه باید گزارش بگیرد.
توجه به شارژ مواد آنتی اسکالنت و استفاده از موارد مناسب اهمیت بالایی دارد.
هنگام ارسال دستگاه کاتالوگ و مشخصات مربوط به فیلترهای ممبرین استفاده شده در دستگاه به کارفرما اراِئه می شود،
که در این کاتالوگ اطلاعات جامع فیلتر از قبیل مشخصات دقیق و اندازه ، میزان جریان عبوری، حد مناسب قرار گرفتن در PH،
میزان کلر مجاز آب ورودی به فیلتر، افت فشار کاری …. مشاهده می شود.
عموما افت فشار بیشتر از یک بار بیان گر عملکرد نادرست فیلتر است که باید علت آن مشخص و به سرعت برطرف شود.
همانطور که در مطلب بالا اشاره شد کنترل PH آب و قرار گرفتن حد آن ر رنج کاری فیلتر ممبرین ها اهمیت بسیار دارد
که باید توسط بهره بردار روزانه چک و کنترل شود.
بهترین دمای کاری برای کارکرد بهتر دستگاه دمای ۲۵ درجه سانتی گراد است.
با توجه به تغییرهای فصول در سال کنترل دمای آب توسط شرایط از پیش تعیین شده انجام می شود.