سیستم سختی گیر رزینی | تصفیه فاضلاب | آریا عمران

سیستم سختی گیر رزینی: فرآیند نرم شدن آب و از بین رفتن سختی  شامل حذف مواد رسوبی چون  کلسیم و منیزیم است. این کار توسط رزین های مبدل انجام می شود که هر دو کاتیون را حفظ کرده و آنها را با سدیم مبادله می کنند. آبی که سخت تلقی می شود، آبی است که حاوی این دو عنصر به مقدار زیادی است. از بین بردن این مواد سخت به راحتی توسط سختی گیر رزینی امکان پذیر است.

سیستم سختی گیر رزینی | تصفیه فاضلاب | آریا عمران

رزین ها از یک ماده پلاستیکی یا پلیمری به نام پلی استایرن (S یا وینیل بنزن) ساخته شده اند که با دی وینیل بنزن DVB ذوب شده و در ساختار ترکیب نهایی پیوندهای عرضی ایجاد می کنند.

رزین ها شکل کروی خود را از طریق فرآیند ساخت خاص خود به دست می آورند. قطرات ریز مونومر (غیر پلیمریزه) معلق در آب، درست مانند روغن در آب، کره‌هایی را تشکیل می‌دهند. کاتالیز شده و گرم شده،این قطرات به مواد جامد پلیمریزه می شوند.

این کره های جامد کوچک که به کره های کوپلیمری (از دو مونومر تشکیل شده اند) معروف هستند، شفاف هستند. برای تبدیل این کوپلیمرها به رزین‌های کاربردی، کره‌ها با محلول اسید سولفوریک قوی واکنش داده می‌شوند که با کوپلیمر ترکیب می‌شود و به حلقه بنزن استایرن می‌پیوندد.

در طی فرآیند واکنش، این پلاستیک ها رنگ آشنای خود را به خود می گیرند (از کهربایی تا قهوه ای تا سیاه). رنگ از اهمیت کمی برخوردار است و هیچ تأثیری بر کیفیت، کارایی یا دوام رزین حاصل ندارد. محصول سولفونه شده در آب به شدت متورم می شود اما حل نمی شود (به دلیل اتصال متقاطع).

محتوای  آب به یون‌هایی مانند کلسیم، منیزیم و سدیم اجازه می‌دهد تا در کره رزین حرکت کنند و به میلیون‌ها سایت سولفونه‌شده واکنشی متصل شوند. رزین های سختی گیر در سطح مولکولی بسیار متخلخل با ساختارهای کاملاً باز و منافذ پر از آب هستند.

تصفیه فاضلاب

سختی گیر رزینی frp | تصفیه فاضلاب صنعتی | آریا عمرانمزایای سختی گیر رزینی

از جمله مزایای سختی گیر رزینی جلوگیری از جرم گیری در لوله های مسی و پی وی سی است.

رسوب در لوله ها باعث کاهش جریان آب می شود. رسوب زدایی لوله ها با استفاده از اسیدها امکان پذیر است،

اما این فرآیند پیچیده، دشوار، گران است و می تواند منجر به خوردگی، سوراخ شدن و نشت های بعدی شود.

یکی دیگر از مزایای سختی گیر رزینی آب این است که باعث می شود صابون ها و مواد شوینده بهتر عمل کنند.

آب سخت به این مواد اجازه نمی دهد تا عملکرد خود را به درستی انجام دهند و باعث می شود

تا میزان آنها و آب مورد نیاز برای شستشوی مناسب به میزان قابل توجهی افزایش یابد. علاوه بر این، کیفیت شستشو کمتر از آن است که با آب غیر سخت به دست می آید.

همچنین نرم شدن آب و از بین رفتن سختی ها از خشک شدن پوست شسته شده با آن و زبری مو و لباس جلوگیری می کند.

معایب سختی گیر رزینی

ایراد سختی گیر رزینی این است که بسیاری از اوقات بدون آنالیز قبلی آب انجام می‌شود، متخصص شیمی آب برای جلوگیری از مشکلاتی که ممکن است جدی‌تر از راه‌حل مورد نظر باشد، ضروری است.

رایج ترین مشکلی که توسط یک سختی گیر نامناسب ایجاد می شود این است که آب خورنده یا برای آبیاری گیاهان نامناسب می شود (زمانی که آب بسیار سخت است، نرم شدن منجر به محتوای سدیم بالایی در آب نرم شده می شود؛ و سدیم اضافی روی گیاهان تأثیر منفی می گذارد).

برخی افراد با این اعتقاد که این تجهیزات تمام مشکلاتی که آب می تواند داشته باشد را رفع می کند،  سختی گیر رزینی  نصب می کنند: تا از وجود میکروارگانیسم ها یا باکتری ها،. آلاینده های آلی یا مواد معدنی چون کلسیم  و منیزیم نیز رهایی یابند.

 

سیستم سختی گیر رزینی

ایراد دیگر  در مورد سختی گیرهای رزینی این است که رزین تبادل یونی با نمک بازسازی می شود. بنابراین، “مخزن آب نمک” موجود در نرم کننده باید پر از نمک نگه داشته شود. این نمک از غلات است اما برای مصرف انسان استفاده نمی شود. نمک مصرفی انسان یددار و فلوئوردار به فروش می رسد و این دو عنصر برای رزین تبادل یونی مضر هستند.

چه زمانی به سختی گیر رزینی نیاز است ؟

همانطور که قبلا ذکر شد، آب سخت اجازه نمی دهد صابون و مواد شوینده به خوبی کف کنند یا به خوبی شسته شوند. پوست را خشک می کند، مو و لباس را زبر می کنند . لوله ها را به میزان قابل توجهی کثیف می کند و در جایی که تخلیه می شود (سینک، کاسه های شیشه ای، زیر شیرآلات و غیره) لکه ای سفید باقی می گذارد.

تجزیه و تحلیل  شیمیایی بهترین راه برای دانستن میزان سختی است، زیرا  به ما به طور دقیق می گوید که چقدر آب مصرفی ما سخت است. در صورت نداشتن آنالیز قبلی و کمک یک متخصص آب، نمی‌توان از میزان نمک مورد نیاز و هر چند وقت یک‌بار قرار دادن آن در مخزن و همچنین انتخاب و برنامه‌ریزی موارد لازم آگاه شد.

البته راه غیر آنالیز شیمیایی برای فهمیدن سختی اب غیر مصرف رسوب اطراف لوله ها و گرفتگی آن می باشد.

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *