انواع روش تصفیه فاضلاب | تصفیه آب صنعتی | آریا عمران

مراحل تصفیه فاضلاب صنعتی: آب یک کالای کمیاب است. قبل از بازگشت فاضلاب به چرخه آب، از آلاینده ها و ناپاکی ها پاک می شود تا از حفاظت از آب های طبیعی ما اطمینان حاصل شود و از تولید آب آشامیدنی حمایت شود.

فرآیندهای مختلفی برای تصفیه آب و دستیابی به بهترین کیفیت آب ممکن در طبیعت استفاده می شود.این آب پاک را ما پس از استفاده با کلی ناخالصی و آلودگی به صورت فاضلاب پس می دهیم. برای استفاده های مجدد از این پساب و برگشت آن به طبیعت  باید آن را تصفیه کنیم.

مراحل تصفیه فاضلاب صنعتی | تصفیه آب چیست | آریا عمران

چندین فرآیند برای اجرای مراحل مختلف آماده سازی تصفیه فاضلاب موجود است :

فرآیندهای فیزیکی برای آماده سازی مکانیکی، مانند هوادهی، ته نشینی یا عملیات حرارتی. فرآیندهای فیزیکی همچنین شامل استفاده از صفحه نمایش، فیلترها و شبکه ها می شود.

  • فرآیندهای بیولوژیکی مانند تصفیه بی هوازی فاضلاب، اکسیداسیون بیوشیمیایی یا هضم لجن است.
  • فرآیندهای شیمیایی مانند خنثی سازی، گندزدایی، لخته سازی و رسوب می باشد.
  • فرآیندهای غشایی مانند فیلتراسیون، اسمز و نانوفیلتراسیون است.

بیشترین حجم فاضلاب تصفیه شده در تصفیه خانه های فاضلاب شهری است، به همین دلیل است که آنها نیاز به ترکیب متنوع تر و روش کارآمدتری دارند. روش های مورد استفاده به نوع تصفیه خانه فاضلاب بستگی دارد.

تصفیه فاضلاب

انواع فرایند تصفیه فاضلاب صنعتی

فرآیندهای تصفیه در تصفیه خانه های فاضلاب  صنعتی را می توان به فازهای مختلفی تقسیم کرد.

مراحل تصفیه فاضلاب صنعتی | تصفیه آب چیست | آریا عمران

فاز ۱: تصفیه مکانیکی آب

در مرحله اول، فاضلاب تصفیه نشده به صورت مکانیکی تصفیه می شود. حدود ۳۰-۲۰ درصد مواد جامد حذف می شوند. در این فرآیند، فاضلاب وارد دستگاه مرتب‌سازی می‌شود که در آن چنگک‌ها یا صفحه درام ناخالصی‌های درشتی مانند ورق، کاغذ یا منسوجات را فیلتر می‌کند. صفحه های مختلف (از صفحه های بزرگ خاکی با توری پهن چند سانتی متری تا صفحه های ظریف با توری پهن چند میلی متری) که آب با سرعت های مختلف از داخل آنها جریان می یابد، به تدریج مواد بزرگ را فیلتر می کنند. بقایای مکانیکی به دست آمده تخلیه شده و در یک زباله سوز دفع می شوند.

آب از پیش تصفیه شده سپس به اصطلاح از شن گیر عبور می کند. مخزن ته نشینی در فناوری تصفیه فاضلاب برای حذف ذرات بزرگ مانند سنگ، خرده یا ماسه و همچنین مواد آلی بزرگی که الک نمی شوند استفاده می شود. این فرآیند با سرعت جریان نسبتاً بالا تقریباً ۰٫۳ متر بر ثانیه انجام می شود.

سرعت جریان فاضلاب تقریباً ۱٫۵ سانتی متر در ثانیه است، بنابراین به طور قابل توجهی کندتر از تله ماسه است. سرعت جریان به دلیل انبساط مخزن کاهش می یابد. بسته به ماهیت آنها، سرعت جریان آهسته برای ته نشین شدن ناخالصی های ریز در کف یا سطح آب لازم است.

در هضم گاز متان در چهار مرحله (هیدرولیز، اسیدی شدن، استوژنز و متانوژنز) تولید می شود. این در یک نیروگاه گرمایش بلوک به برق تبدیل می شود و می توان از آن برای تامین انرژی تصفیه خانه استفاده کرد.

این فرآیند به مرحله تمیز کردن مکانیکی پایان می دهد. در این مرحله به طور متوسط ​​۳۰ تا ۴۰ درصد آلاینده ها از پساب حذف می شوند. هنگام عبور از تصفیه خانه فاضلاب، فاضلاب وارد مرحله بعدی تصفیه می شود.

تصفیه آب

فاز ۲: تصفیه بیولوژیکی

در اکثر تصفیه خانه های فاضلاب، آب از پیش تصفیه شده در مرحله تصفیه مکانیکی وارد مخازن به اصطلاح هوادهی می شود که اغلب به عنوان مخازن گردشی طراحی می شوند . این جایی است که درمان بیولوژیکی انجام می شود.

آب توسط یک منبع اکسیژن وارد گردش می شود. این باعث ایجاد مناطق کم و بیش تهویه شده می شود که در آن شرایط محیطی مختلف برای باکتری ها و میکروارگانیسم ها ایجاد می شود.

این میکروارگانیسم ها از آلاینده های آلی که هنوز در آب وجود دارند تغذیه می کنند و آنها را به مواد معدنی تبدیل می کنند. باکتری ها تکه های لجن فعال را تشکیل می دهند که آزادانه در آب شناور می شوند.

تامین اکسیژن تکثیر باکتری ها را تحریک می کند و در نتیجه باعث تشکیل لجن فعال می شود. بنابراین به این فرآیند تصفیه بیولوژیکی فاضلاب به عنوان فرآیند لجن فعال نیز می گویند .

فاز ۳: تصفیه فاضلاب شیمیایی

در این مرحله از تصفیه فاضلاب از فرآیندهای شیمیایی برای تصفیه استفاده می شود. برای این منظور از ترکیبات شیمیایی استفاده می شود که برای دستیابی به مقادیر استاندارد قانونی آب استفاده می شود. خشک شویی در تصفیه خانه های فاضلاب شامل خنثی سازی ، گندزدایی ، رسوب فسفات ، حذف نیتروژن ، یخ زدایی و حذف منگنز می باشد.

خنثی سازی برای به دست آوردن PH تجویز شده با افزودن اسید (به عنوان مثال HCl) یا باز (مانند شیر آهک) استفاده می شود.

در طول ضدعفونی ، عوامل بیماری زا با افزودن کلر یا دی اکسید کلر از بین می روند. یک جایگزین خوب برای افزودن مواد شیمیایی، تابش فاضلاب با نور UV است، اما این فرآیند به ندرت مورد استفاده قرار می گیرد. حذف فسفات : فاضلاب شهری اغلب با فسفات های مواد شوینده، کودها، افزودنی های غذایی و مدفوع آلوده می شود. اگر در فاضلاب باقی بمانند، جریان های آب را بارور و با مواد مغذی غنی می کنند که می تواند منجر به رشد غیرضروری گیاه (اتروفیکاسیون) مضر برای اکوسیستم شود.

فاز ۴: فرآیندهای غشایی / نانوفیلتراسیون

فرآیندهای غشایی و فیلتراسیون در مرحله چهارم و نهایی تمیز کردن استفاده می شود. تا حدی، این مرحله تصفیه با فرآیندهای رسوب شیمیایی و لخته سازی ترکیب می شود.

به عنوان مثال، روش فیلتراسیون لخته سازی است. مواد منعقد کننده و لخته سازها به فاضلاب اضافه می شوند تا موادی که قرار است جدا شوند لخته شوند. سپس فاضلاب با مواد لخته شده از فیلتر پارچه ای یا شنی عبور می کند.

به آرامی از لایه فیلتر نفوذ می کند. حتی کوچکترین جامدات آلی نامحلول نیز حذف می شوند.

نانوفیلتراسیون به روشی بسیار مشابه عمل می کند. با این حال، برخلاف فیلتراسیون معمولی، آب تحت فشار از غشایی عبور می کند که حتی کوچکترین ذرات محلول مانند مولکول ها یا یون های فلزات سنگین را در خود نگه می دارد. همین امر در اسمز معکوس نیز اتفاق می افتد، جایی که حتی از فشار کاری بالاتر و غشاهای ریزتر استفاده می شود.

بنابراین آب به آخرین منطقه تصفیه خانه فاضلاب – مخزن آب تصفیه شده رسید. در اینجا دوباره نمونه برداری شده و کیفیت آب بررسی می شود. آب تصفیه شده تنها پس از رعایت پارامترهای قانونی به چرخه آب بازگردانده می شود.

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *